Annons:
Körkortsfrågor
« Hundrastning Bulldog »

Svensk lapphund

Här nedan kan du läsa mer om rasen och få intressant information om den. Kanske denna ras passar dig? Finns det kennlar som föder upp rasen ser du dem under texten.

Man kan säga att den svenska lapphunden är en allsidig hund i "lyxförpackning", förutom att den är tålig och robust, frisk och sund, så är den även mycket vacker. Den svarta, glänsande pälsen är mycket lättskött, en genomkamning någon gång i månaden brukar räcka. Även utan badning så luktar inte en svensk lapphund hund utan pälsen håller sig ren, fin och luktfri med minimal skötsel.

Den är en svensk hundras med ursprung som samernas vakt-, jakt- och vallhund. När Svenska kennelklubbens första stambok kom ut i slutet av 1800-talet, återfinns lapphundar med reg.nr 1-3. Arbetet med att bevara denna ursvenska ras berörde många, till och med den dåvarande kungen bidrog med pengar för att stödja aveln. Genforskning har visat att den har i stort sett helt unik dna, som de fått från sentida (några hundra år tillbaka) varginkorsningar.

Den är en härlig sällskapshund då den är social, lättlärd och aktiv. En av lapphundens bästa egenskaper är dennes förmåga att koppla av. Den har en tydlig på- och avknapp, vilket gör att den är lugn inomhus eller när inget speciellt händer och full av aktivitet när den jobbar.

Detta gör att den passar utmärkt som ren sällskapshund i den lite mer aktiva familjen. Då den är robust, social och även upp i hög ålder lekfull så brukar den bli barnens bästa vän. De är keliga och tycker om att vara nära sin familj, det är inte för inte vi lite skämtsamt brukar kalla den klapphund!

Vill man dock arbeta med sin hund så har den svenska lapphunden visat sig ha kapacitet utöver det vanliga! Att få ett LP på sin svenska lapphund är ingen svårighet. Det har det stora antalet lydnadsdiplom hundar bevisat. Rasen har även ett 10-tal hundar som blivit lydnadschampions. I agility och hoppklass återfinns svenska lapphundar från klass I-III. Vinstrikast av dem alla var en norskägd hane som var Norges vinstrikaste agilityhund samt tävlade både NM & VM i agility. Självklart var han även agilitychampion. Som tjänstehund kommer den rasen verkligen till sin rätt. Det finns godkända räddningshundar i Sverige, Norge, Finland & Danmark och även godkända bevakningshundar i Sverige.

Inom bruks har vi svenska lapphundar som tävlat upp till elitklass i sök och spår. Att lapphunden har en enorm spårnos är det nog ingen som tvekar över, detta har även gjort den mycket användbar som viltspårhund. Det finns ett stort antal hundar som är godkända i anlagsklass och även ett antal viltspårchampions.

Svensk lapphund

Kennlar som jobbar med rasen Svensk lapphund:

8 november 2012

Varggulds kennel

Uppfödare av: Svensk lapphund i östervåla, Uppsala län.
Liten seriös uppfödning av Svensk Lapphund. Vårt mål är sunda, vackra och trevliga hundar med arbetskapacitet. Vi har haft rasen sedan 1986

« Hundrastning Bulldog »
Annonser:
 
 
 

Viktig information för dig som vill köpa hundvalp!

Stamtavla från SKK eller registrerad i Svenska Jordbruksverket?

Om din valp är renrasig så följer det med en stamtavla utfärdad från Svenska kennelklubben (SKK) med valpköpet. Där står valpens och hans släktingars registrerade namn, registreringsnummer, födelsedatum, uppfödarens namn och adress, valpens vaccinationer stämplas också här. Detta registreringsbevis/stamtavla är ett måste om din valp är renrasig!

Om din valp endast har ett registreringsbevis från Statens Jordbruksverket så betyder det att den finns i deras register (vilket det är lag på) men den har inget som talar om att den är renrasig och därmed räknas den som blandras och du kan inte därför ex försäkra den som renrasig valp.

Kontakta gärna rasklubben för att få mer information om rasen.

 
Körkortsfrågor för dem som pluggar till körkortet - läs mer här!
-Perfekt för den som behöver extra hjälp inför kunskapsprovet! Känner du någon som pluggar - klicka här nu!

Senaste annonserna från hela Sverige:

Tisdagen den 5 september
Säljes: Papillonvalpar
(Renraser / Papillon)

Tisdagen den 5 september
Säljes: Nu letar vår kära valpar ett förevigt hem!
(Blandraser)

Tisdagen den 11 juli
Säljes: Strävhåriga han taxvalpar till jakt
(Renraser / Tax, strävhårig)