Annons:
Körkortsfrågor
« Golden Retriever Hamiltonströvare »

Grand Danois

Här nedan kan du läsa mer om rasen och få intressant information om den. Kanske denna ras passar dig? Finns det kennlar som föder upp rasen ser du dem under texten.

FCI-nummer 235
Grupptillhörighet Gr. 2
Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

BAKGRUND/ÄNDAMÅL
Som föregångare till dagens grand danois betraktas både de gamla "Bullenbeisser", "Hatzrüde" och "Saurüde", vilka var ett mellanting mellan den tunga mastiffen av engelskt ursprung och en snabb och smidig vinthund. Benämningen doggar hänsyftade i Tyskland närmast till stora, kraftiga hundar, som egentligen inte behövde tillhöra någon bestämd ras. Namn som ulmerdoggar, engelska doggar, danska doggar, hatzrüde, saupacker och stora doggar betecknade senare skilda typer av dessa hundar, åtskilda genom färg och storlek.

År 1878 bildades en kommitté bestående av sju personer med bakgrund som uppfödare och domare under ledning av dr Bodinus i Berlin. Man förband sig att kalla alla varianter av doggar för det gemensamma samlingsnamnet tyska doggar. Därmed lades grunden för en utveckling mot en självständig tysk hundras. I anslutning till en utställning år 1880 i Berlin fastställdes för första gången en standard för doggarna.

År l888 bildades Deutsche Doggen Club e. V (DDC). Klubben har reviderat rasstandarden ett flertal gånger. Nuvarande utformning motsvarar FCIs krav.

HELHETSINTRYCK
Grand danois förenar genom sitt ädla helhetsintryck resning, kraft, elegans och välbalanserad kroppsbyggnad. Genom substans tillsammans med ädelhet, harmonisk helhet, välproportionerade linjer samt ett synnerligen uttrycksfullt huvud verkar den på åskådaren som en ädel staty. Den är "Apollon" bland hundraserna.

VIKTIGA MÅTTFÖRHÅLLANDEN
Grand danois förefaller närmast kvadratisk till sin kroppsbyggnad. Detta gäller särskilt hanhunden. Kroppslängden (från bröstbensspetsen till sittbensknölen) skall inte överskrida mankhöjden med mer än 5% hos hanhund och 10% hos tik.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR
Grand danois skall till sin karaktär vara vänlig, kärleksfull och trogen sin ägare, och särskilt barn. Mot främlingar är den tillbakadragen och reserverad. Självsäkra, oförskräckta, lättuppfostrade och läraktiga sällskaps- och familjehundar eftersträvas, vilka har hög retningströskel och inte är aggressiva.

PÄLS
Pälsstruktur: Dubbel päls. Matt päls.

FÄRG
Gul: Gulgrå, gulblå, isabellafärgad eller smutsgul färg. Inte önskvärt är små, vita tecken på bröst och tår.
Tigrerad: Silverblå eller isabellafärgad grundfärg, urtvättad tigrering. Inte önskvärt är små, vita tecken på bröst och tår.
Harlekin: Blågrå stickelhårig bottenfärg, större andel gulgrå eller blågrå fläckar. Inte önskvärt är små, grå eller bruna fläckar.
Svart: Gul, brun eller blåsvart färg.
Blå: Gul- eller svartblå färg.

Källa: SKK

Kennlar som jobbar med rasen Grand Danois:

7 juni 2009

Grande Galores

Uppfödare av: Grand Danois i Västmanlands län.
Uppfödning av Grand Danois i liten skara. Med min uppfödning vill jag få fram sunda, friska och mentalt stabila hundar. Jag kommer inte färgblanda då [...]
30 november -1

Big Rangers

Uppfödare av: Grand Danois i Jönköpings län.
Kvalitets uppfödninga friska sunda grand danois i färgerna harlekin,mantel svart och blå

« Golden Retriever Hamiltonströvare »
Annonser:
 
 
 

Viktig information för dig som vill köpa hundvalp!

Stamtavla från SKK eller registrerad i Svenska Jordbruksverket?

Om din valp är renrasig så följer det med en stamtavla utfärdad från Svenska kennelklubben (SKK) med valpköpet. Där står valpens och hans släktingars registrerade namn, registreringsnummer, födelsedatum, uppfödarens namn och adress, valpens vaccinationer stämplas också här. Detta registreringsbevis/stamtavla är ett måste om din valp är renrasig!

Om din valp endast har ett registreringsbevis från Statens Jordbruksverket så betyder det att den finns i deras register (vilket det är lag på) men den har inget som talar om att den är renrasig och därmed räknas den som blandras och du kan inte därför ex försäkra den som renrasig valp.

Kontakta gärna rasklubben för att få mer information om rasen.

 
Körkortsfrågor för dem som pluggar till körkortet - läs mer här!
-Perfekt för den som behöver extra hjälp inför kunskapsprovet! Känner du någon som pluggar - klicka här nu!

Senaste annonserna från hela Sverige:

Torsdagen den 23 maj
Säljes: Söt snäll hane
(Blandraser)

Måndagen den 20 maj
Säljes: 2 Samojed Hanar till Salu
(Renraser / Samojed)

Söndagen den 19 maj
Säljes: Bernedoodle valpar säljes
(Blandraser)

Tisdagen den 16 april
Säljes: Blandrasvalpar
(Blandraser)

Tisdagen den 19 mars
Säljes: Rottweiler valpar SKK registrerade / Stamtavla
(Renraser / Rottweiler)

Lördagen den 16 mars
Säljes: Papillon han valpar
(Renraser / Papillon)

Måndagen den 1 januari
Säljes: Blandrasvalpar
(Blandraser)

Fredagen den 8 december
Säljes: Papillon hane med meriterade föräldrar
(Renraser / Papillon)

Måndagen den 4 december
Säljes: Old English bulldog tik
(Renraser / Old English bulldog)