Annons:
Körkortsfrågor
« Australian Kelpie Finsk Spets »

Drentsche Patrijshond

Här nedan kan du läsa mer om rasen och få intressant information om den. Kanske denna ras passar dig? Finns det kennlar som föder upp rasen ser du dem under texten.

Historik
Drentsche Patrijshond utvecklades på 1500-talet ur Spanieln som kom från Spanien till Nederländerna via Frankrike. I Nederländerna kallades de för rapphönshundar (patrijs är rapphöns på holländska). Från att nära på försvinna har rasen bevarats genom entusiastiska uppfödare som jobbat med den lilla population som fanns kvar. Att bevara det rastypiska har varit en mycket viktig del i avelsarbetet liksom hälsoaspekterna. Idag finns omkring 4000 individer i Holland.

Rasen i de nordiska länderna
Danmark var det första nordiska land som importerade rasen. Där har man också sedan flera år en rasklubb. I Sverige kommer under 2009 antalet Drentsche Patrijshond att passera 40 stycken registrerade i SKK. Förutom dessa finns också några holländska hundar som ej överförts till den svenska registreringen (ägda av holländare som bor i Sverige). Norge och Finland har enbart ett fåtal av rasen, men även där börjar nu intresset att öka.

Användningsområde
Drentsche Patrijshond är en stående fågelhund idealisk för jakt i olika slags terräng. Den fungerar alltså lika bra på fält som i skog eller vatten och arbetar under bössan och alltid i nära kontakt med jägaren. I Sverige tillhör den Specialklubben för kontinentala fågelhundar och grupp 7.
De är goda apportörer och bra simmare som efter träning kan ge en god jaktkamrat vid exempelvis sjöfågeljakt.
Rasen har god näsa och användbara som viltspårare om rätt grund ges.
Drentsche Patrijshond kan även tränas upp till att bli räddningshund. I Holland finns en som för tillfället är den enda Drentsche Patrijshonden som tränats för att bli auktoriserad SAR-dog (search and rescue-hund). Viktigt för den typen av hundar är ett utpräglat intresse för människor och en glädje i att lära och ta sig an nya utmaningar.

Att jobba som assistenthund passar också vissa individer av den här rasen. Två hundar är i dagsläget tränade och jobbar för sina brukare i Holland.
Drentsche Patrijshond är en härlig familjehund om man tänker på att den behöver aktiveras. Det är ingen hund som alltid vill ligga och gosa i soffan utan behöver få utlopp för sin energi och aktiveras mentalt med utmaningar.

Några drentsen i Sverige tränas också i lydnad och erhållit LPI. I nära framtid kanske vi också kan se rasen i agility eller varför inte i freestyle.

Drentsche Patrijshond

Kennlar som jobbar med rasen Drentsche Patrijshond:

30 augusti 2011

Tallmora kennel

Uppfödare av: Drentsche Patrijshond i Västerbottens län.
Liten uppfödning i hemmiljö av Drentsche Patrijshond. Rasen är en stående fågelhund men kan även användas i många andra syften. Den går relativt snävt[...]

« Australian Kelpie Finsk Spets »
Annonser:
 
 
 

Viktig information för dig som vill köpa hundvalp!

Stamtavla från SKK eller registrerad i Svenska Jordbruksverket?

Om din valp är renrasig så följer det med en stamtavla utfärdad från Svenska kennelklubben (SKK) med valpköpet. Där står valpens och hans släktingars registrerade namn, registreringsnummer, födelsedatum, uppfödarens namn och adress, valpens vaccinationer stämplas också här. Detta registreringsbevis/stamtavla är ett måste om din valp är renrasig!

Om din valp endast har ett registreringsbevis från Statens Jordbruksverket så betyder det att den finns i deras register (vilket det är lag på) men den har inget som talar om att den är renrasig och därmed räknas den som blandras och du kan inte därför ex försäkra den som renrasig valp.

Kontakta gärna rasklubben för att få mer information om rasen.

 
Körkortsfrågor för dem som pluggar till körkortet - läs mer här!
-Perfekt för den som behöver extra hjälp inför kunskapsprovet! Känner du någon som pluggar - klicka här nu!

Senaste annonserna från hela Sverige:

Tisdagen den 5 september
Säljes: Papillonvalpar
(Renraser / Papillon)

Tisdagen den 5 september
Säljes: Nu letar vår kära valpar ett förevigt hem!
(Blandraser)

Tisdagen den 11 juli
Säljes: Strävhåriga han taxvalpar till jakt
(Renraser / Tax, strävhårig)

Tisdagen den 18 april
Säljes: Goldendoodle valpar
(Blandraser / Goldendoodle)