Annons:
Körkortsfrågor
« Chinese Crested Dog Clumber Spaniel »

Cocker Spaniel

Här nedan kan du läsa mer om rasen och få intressant information om den. Kanske denna ras passar dig? Finns det kennlar som föder upp rasen ser du dem under texten.

Engelsk cocker spaniel är en internationellt välkänd hundras härstammande från Storbritannien. Rasen är besläktad bland annat field spaniel och engelsk springer spaniel och Bordercollie och avlades ursprungligen fram till fågelhundsjakt, i synnerhet på morkulla (eng: woodcock, vilket gett hundrasen dess namn).

Idag hålls cocker spaniel som de flesta känner den oftast som sällskapshund. Ren jaktspaniel förekommer också, som kan registrars som olika raser beroende på sin storlek. Cockern som ses i utställningsringarna är mindre intensiv till sättet och har längre päls och mer extrem kroppsbyggnad.

Engelsk cocker spaniel tillhör de mindre spanielraserna med cirka 41 cm i mankhöjd och en vikt på runt 13 kilo. Trots sin storlek kräver den regelbunden pälsvård och aktivering. Det är en allroundhund som fungerar bra i de flesta grenar, och den har kallats fågelhundgruppens border collie. Rasen har framförallt funnit en nisch inom agilityvärlden och som spårhund, men det förekommer också cockrar som tävlar i lydnad, nyare grenar som till exempel freestyle, och självklart jakt.

Cockerns päls är av så kallad silkestyp och behöver trimmas ungefär varannan månad, annars fäller den väldigt mycket hår. Rasen får enligt FCI:s standard förekomma i alla färger, i praktiken innebär detta svart, lever, bägge med eller utan roströda tecken, rött i alla nyanser eller sobel. Dessa kan alla vara enfärgade eller fläckade med vitt. Enfärgade hundar skall inte ha mer vitt än som en liten bröstfläck. Hos fläckiga hundar är prickar av färg, så kallade ticks, mycket vanliga, och roan, dvs kraftig sammanblandning av vita och färgade hår vilket ger ett melerat intryck, förekommer också. Till sättet är cocker spanieln outtröttlig, aktiv och samarbetsvillig, men även mycket kelig och tillgiven. Den är känd för att vara envis och kräver en engagerad, påhittig och minst lika envis förare. Man skall ha i åtanke att som är fallet med alla populära raser finns det mer eller mindre seriösa uppfödare och det är viktigt att hitta en bra uppfödare för att få en frisk valp med rastypiskt utseende och bra temperament.

Källa: Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Engelsk_cocker_spaniel)

Cocker Spaniel

Kennlar som jobbar med rasen Cocker Spaniel:

26 oktober 2010

Cannolis

Uppfödare av: Cocker Spaniel i Östergötlands län.
Cannolis kennel är belägen i Linköping och är en liten kennel som bedriver småskalig uppfödning av engelsk cocker spaniel i hemmet. Våra avel är först[...]
17 juni 2011

Bunnpärlans

Uppfödare av: Cocker Spaniel i Jönköpings län.
Uppfödning av Cocker Spaniel i liten skala i hemmamiljö
20 augusti 2013

Samulett's

Uppfödare av: Cocker Spaniel i Sölvesborg, Blekinge län.
Jag har en liten uppfödning av Cocker spaniel i Blekinge län. Målet med min uppfödning är att föda upp hundar med i första hand ett bra temperament. J[...]
13 januari 2023

Love Cox's

Uppfödare av: Cocker Spaniel i Linkoeping, Östergötlands län.
Jag startade min kennel 1990 då stod jag som ensam ägare, 2005 blev min man Lars-Inge delägare! Jag tog min första kull 1990! Jag åker på en del utstä[...]

« Chinese Crested Dog Clumber Spaniel »
Annonser:
 
 
 

Viktig information för dig som vill köpa hundvalp!

Stamtavla från SKK eller registrerad i Svenska Jordbruksverket?

Om din valp är renrasig så följer det med en stamtavla utfärdad från Svenska kennelklubben (SKK) med valpköpet. Där står valpens och hans släktingars registrerade namn, registreringsnummer, födelsedatum, uppfödarens namn och adress, valpens vaccinationer stämplas också här. Detta registreringsbevis/stamtavla är ett måste om din valp är renrasig!

Om din valp endast har ett registreringsbevis från Statens Jordbruksverket så betyder det att den finns i deras register (vilket det är lag på) men den har inget som talar om att den är renrasig och därmed räknas den som blandras och du kan inte därför ex försäkra den som renrasig valp.

Kontakta gärna rasklubben för att få mer information om rasen.

 
Körkortsfrågor för dem som pluggar till körkortet - läs mer här!
-Perfekt för den som behöver extra hjälp inför kunskapsprovet! Känner du någon som pluggar - klicka här nu!

Senaste annonserna från hela Sverige:

Torsdagen den 23 maj
Säljes: Söt snäll hane
(Blandraser)

Måndagen den 20 maj
Säljes: 2 Samojed Hanar till Salu
(Renraser / Samojed)

Söndagen den 19 maj
Säljes: Bernedoodle valpar säljes
(Blandraser)

Tisdagen den 16 april
Säljes: Blandrasvalpar
(Blandraser)

Tisdagen den 19 mars
Säljes: Rottweiler valpar SKK registrerade / Stamtavla
(Renraser / Rottweiler)

Lördagen den 16 mars
Säljes: Papillon han valpar
(Renraser / Papillon)

Måndagen den 1 januari
Säljes: Blandrasvalpar
(Blandraser)