Annons:
Körkortsfrågor
« Cocker Spaniel Drever »

Clumber Spaniel

Här nedan kan du läsa mer om rasen och få intressant information om den. Kanske denna ras passar dig? Finns det kennlar som föder upp rasen ser du dem under texten.

Clumbern är den tyngsta av spanielraserna och skiljer sig något i utseende och temperament från kusinraserna. I botten finns givetvis den typiska spanieln - glad, positiv, lättlärd, följsam och intelligent.
Egenskaper som de fått genom att avlas för det krävande arbete som stötande och apporterande fågelhundar de en gång var ämnade för.

I rasbeskrivningar framställs clumbern ofta som flegmatisk, vilket är helt fel. Det är istället en sportig spaniel med positiv livssyn. Den hänger gärna med familjen på skid-, skogs- eller båtturen. Deras stora envishet, starka vilja och styrka gör att det är "mycket hund". Den kräver diplomati, en fast hand och mycket humor, framförallt under uppväxtåren. Clumbern har mer integritet och självständighet än den flesta spaniels, vilket också gör att de lättare lär sig att vara ensamma hemma några timmar per dag när husse och matte är på arbetet.

Barn och clumbers fungerar vanligen utmärkt tillsammans. Tack vare att de
är så robusta är de okänsliga för ryck och slit i pälsen, och de har
gott tålamod. Därtill kommer att den clumber inte är född, som inte är pigg på upptåg. Egenskaper som självmedvetenhet och egensinnighet är det man som clumberägare uppskattar mest hos sin hund. Man äger aldrigsin clumber helt, utan man har förmånen att få leva med den, och man har aldrig tråkigt ihop.

Liksom all ädel frukt mognar clumbern långsamt såväl till kropp som själ. Det är en tung ras, vilket innebär att den kräver välbalanserad kost och motion under uppväxten. Pälsen är lättskött, och hundägaren klarar själv vardagstrimningen utan större besvär.

Flertalet av de clumbers som finns idag är huvudsakligen sällskapshundar. De som används till jakt deltar främst som stötande hundar vid har- och rådjursjakten. Rasen är mycket användbar som eftersökshund. Här hävdar de sig mycket väl med sin goda näsa och sitt lugna jaktsätt.

En handfull hundar startas också årligen på spanieljaktprov med vissa framgångar. Rasens styrka ligger i jaktlust, lätthet att läsa i markerna, den goda näsan och viltfinnarförmågan. Apportering och stadga kräver dock vanligen en del arbete för att fungera. De är goda vattenapportörer och klarar med sin robusta byggnad att jobba länge i höstkalla andvatten.

Är man road av att utställningar är clumbern en tacksam kamrat. Rasens kvalitet är genomgående hög, och med sin vita färg och maffiga byggnad är den en slående syn i ringen. Utställningstrimningen är förhållandevis enkel att lära sig, och med lite träning är de flesta clumbers lätta att visa.

Information från rasklubbens hemsida www.clumber.net

Kennlar som jobbar med rasen Clumber Spaniel:

1 juni 2010

Maggie May

Uppfödare av: Clumber Spaniel i Jönköpings län.
Uppfödning av Clumber Spaniel i liten skala i hemmiljö
2 juni 2010

Mingla's

Uppfödare av: Clumber Spaniel i Jönköpings län.
Uppfödning av Clumber Spaniels i hemmiljö med fokusering på exteriör, funktion och mentalitet.

« Cocker Spaniel Drever »
Annonser:
 
 
 

Viktig information för dig som vill köpa hundvalp!

Stamtavla från SKK eller registrerad i Svenska Jordbruksverket?

Om din valp är renrasig så följer det med en stamtavla utfärdad från Svenska kennelklubben (SKK) med valpköpet. Där står valpens och hans släktingars registrerade namn, registreringsnummer, födelsedatum, uppfödarens namn och adress, valpens vaccinationer stämplas också här. Detta registreringsbevis/stamtavla är ett måste om din valp är renrasig!

Om din valp endast har ett registreringsbevis från Statens Jordbruksverket så betyder det att den finns i deras register (vilket det är lag på) men den har inget som talar om att den är renrasig och därmed räknas den som blandras och du kan inte därför ex försäkra den som renrasig valp.

Kontakta gärna rasklubben för att få mer information om rasen.

 
Körkortsfrågor för dem som pluggar till körkortet - läs mer här!
-Perfekt för den som behöver extra hjälp inför kunskapsprovet! Känner du någon som pluggar - klicka här nu!

Senaste annonserna från hela Sverige:

Torsdagen den 23 maj
Säljes: Söt snäll hane
(Blandraser)

Måndagen den 20 maj
Säljes: 2 Samojed Hanar till Salu
(Renraser / Samojed)

Söndagen den 19 maj
Säljes: Bernedoodle valpar säljes
(Blandraser)

Tisdagen den 16 april
Säljes: Blandrasvalpar
(Blandraser)

Tisdagen den 19 mars
Säljes: Rottweiler valpar SKK registrerade / Stamtavla
(Renraser / Rottweiler)

Lördagen den 16 mars
Säljes: Papillon han valpar
(Renraser / Papillon)

Måndagen den 1 januari
Säljes: Blandrasvalpar
(Blandraser)

Fredagen den 8 december
Säljes: Papillon hane med meriterade föräldrar
(Renraser / Papillon)

Måndagen den 4 december
Säljes: Old English bulldog tik
(Renraser / Old English bulldog)

Måndagen den 27 november
Säljes: Jack Russell valpar
(Renraser / Jack Russell Terrier)